Wanneer je voor je 40e last krijgt van overgangsverschijnselen dan spreken we van een vervroegde overgang.
De vervroegde overgang is iets wat ongeveer 1 op de 100 vrouwen treft. 1 op de 1000 vrouwen wordt zelfs voor hun 30e met de vervroegde overgang geconfronteerd.
De klachten die je ervaart zijn niet anders dan vrouwen die op latere leeftijd in de overgang komen, maar doordat je er al op jongere leeftijd mee geconfronteerd wordt is het vaak nog moeilijker te verwerken.
Prematuur ovarieel falen (POF) zoals de vervroegde overgang ook wel wordt genoemd, kan ontstaan doordat de eierstokken niet meer werken omdat de voorraad eicellen op is, of doordat de eicellen verwijderd zijn. Bij veel vrouwen is er echter geen duidelijk aanwijsbare oorzaak aan te wijzen. Helaas is er dus ook weinig wat je kan doen om de vervroegde overgang te stoppen, je kan de natuur niet tegen houden.
Wanneer je vervroegd in de overgang zit betekent dit dus ook, dat de kans dat je nog kinderen kan krijgen erg klein is, maar het is zeker niet onmogelijk. Vijf tot tien procent van de vrouwen met POF wordt toch nog zwanger. Heb je geen wens meer om zwanger te worden dan is het verstandig om toch nog steeds anticonceptie te blijven gebruiken.
Heb je klachten die bij de overgang horen? Dan kan een huisarts of gynaecoloog via een bloedtest bepalen of je daadwerkelijk vervroegd in de overgang zit. Vaak zijn de overgangsklachten vergelijkbaar met klachten die optreden bij bepaalde ziektes of stress.
Te vroeg in de overgang door borstkanker
Als er borstkanker geconstateerd word bij een vrouw is het natuurlijk van levensbelang dat deze zo snel mogelijk behandelt word. Er zijn zoals vele van ons weten verschillende methodes om van borstkanker af te komen. Chemotherapie, bestraling, hormoontherapie of een chirurgische ingreep. Chemotherapie en hormoontherapie kunnen ervoor zorgen dat u vervroegt aan uw menopauze begint. Deze kan tijdelijk zijn maar ook blijvend. Meestal hangt dit samen met uw leeftijd, bij jonge vrouwen komt de vruchtbaarheid meestal wel weer terug.
Helaas zien we bij wat oudere vrouwen dat deze soms na een ingreep levenslang verdwenen is. Meestal komt dit als extra klap, gezien het al moeilijk genoeg is om met borstkanker te leven, moet de vrouw daarnaast ook nog accepteren dat zij nooit meer vruchtbaar zou zijn, en dus nooit meer kinderen zou kunnen krijgen.
Onvruchtbaar of niet?
De tijd dat de vrouw onder behandeling is tegen borstkanker is dit een erg onzekere tijd. Niet alleen omdat de borstkanker bestreden moet worden maar ook omdat we pas zeker weten of de vrouw ooit weer vruchtbaar word na de hormoontherapie. Pas dan zien we dat de menstruatie langzaam weer op gang komt. Meestal blijft de menstruatie bij vrouwen boven de 40 uit. In sommige gevallen komt met een klein beetje geluk de vruchtbaarheid na een hevige ingreep zoals bij borstkanker terug.
Het kan het helpen om na deze hevige ingreep als deze in therapie te gaan die bij u past. Het is niet eenvoudig om na een ingreep en het verliezen van uw vruchtbaarheid zomaar verder te gaan met uw leven. Uw vragen en zorgen uitspreken kan wellicht helpen. Bij onraad of andere vragen kunt u altijd een afspraak maken met uw huisarts of andere vertrouwenspersonen.
Ben je er zeker van dat je klachten waarschijnlijk een oorzaak van de vervroegde overgang zijn, hou dan vol en zorg dat je onderzocht wordt. Vanwege je leeftijd zal de arts namelijk vaak niet gelijk aan de vervroegde overgang denken, maar eerst de oorzaak van je klachten ergens anders zoeken. Voor de psychologische klachten met betrekking tot de overgang is het ook de moeite waard om behandeling te zoeken bij een GZ-psycholoog.
Ben ik in de overgang?
Wil je weten of je in de overgang zit of dat je bijna in de overgangsfase bent belandt, doe dan onze overgang test zodat je kunt zien in hoeverre je al in de overgang zit.