Osteoporose na de overgang: hoe om te gaan met deze aandoening

Posted by: @overgangtest.com - Posted on:

osteoporose overgang

Osteoporose is een aandoening waarbij de botten dunner en brozer worden, waardoor ze gevoeliger zijn voor fracturen. Na de overgang zijn vrouwen extra gevoelig voor osteoporose, omdat hun hormonale balans verandert en hun botten minder calcium aanmaken. In dit artikel bespreken we hoe u het beste kunt omgaan met osteoporose na de overgang.

Voeding en supplementen

Calcium en vitamine D zijn cruciaal voor de gezondheid van de botten. Zorg ervoor dat u voldoende calcium binnenkrijgt via uw voeding of supplementen. Goede bronnen van calcium zijn melk, yoghurt, kaas, broccoli en amandelen. Vitamine D helpt het lichaam om calcium op te nemen, dus zorg ervoor dat u voldoende vitamine D binnenkrijgt via voeding of supplementen. U kunt vitamine D ook opnemen via de zon, maar houd er rekening mee dat teveel zonneschijn huidkanker kan veroorzaken.

Oefening

Regelmatige oefening is belangrijk voor de gezondheid van de botten. Oefeningen zoals wandelen, joggen, zwemmen, fietsen en dansen zijn goed voor de botten. Ook krachtoefeningen, zoals gewichtheffen, zijn nuttig om de botten te versterken. Probeer elke dag minstens 30 minuten aan matige oefening te doen.

Stoppen met roken en beperken van alcoholgebruik

Roken en overmatig alcoholgebruik zijn slecht voor de gezondheid van de botten. Roken vermindert de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam, wat kan leiden tot osteoporose. Probeer te stoppen met roken of beperk het aantal sigaretten dat u per dag rookt. Probeer ook uw alcoholgebruik te beperken tot maximaal één glas per dag.

Behandeling

Als u al osteoporose heeft, kunt u behandeld worden met medicijnen zoals bisphosphonaten, SERMs en RANK-L-antagonisten. Deze medicijnen helpen om de botdichtheid te verhogen en het risico op fracturen te verminderen. Raadpleeg uw arts voor meer informatie over welke behandeling het beste bij u past of leer meer bij op een gespecialiseerde website als deze osteoporose-blog.

Kort samengevat, omgaan met osteoporose na de overgang vereist aandacht voor voeding, oefening, roken en alcoholgebruik, en behandeling. Door deze factoren aan te pakken, kunt u uw risico op osteoporose verminderen en uw botten gezond houden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *