Migraine tijdens overgang

Er zijn allerlei medicijnen verkrijgbaar die de pijn helpen beperken en de hevigheid van een migraine aanval tijdens de overgang verminderen, maar migraine voorkomen is niet mogelijk.

Migraine is een aandoening waarvoor vooralsnog in de Westerse geneeskunst geen medicatie bestaat. Een van de alternatieve geneeswijzen van migraine is acupunctuur. Accupunctuur is vooral bekend in China.

Migraine is iets anders dan hoofdpijn, de symptomen van migraine: hevig bonzende en uitputtende pijn, meestal (maar niet altijd) aan één kant van het hoofd.

Hoe ontstaat migraine

Migraine kan beginnen met een verstoring van het gezichtsveld door licht, lichtflitsen of een tunnelachtig beeld. Naarmate de hoofdpijn verergert, treedt er vaak misselijkheid en duizeligheid op, de patiënt moet soms overgeven en kan flauwvallen. De hoofdpijn kan zeer hevig worden en de patiënt kan overgevoelig voor licht en geluid zijn.

Bij een migraine aanval ziet de patiënt vaak vlekken. Daarnaast lijken concentratieproblemen deel uit te maken, evenals een algehele ‘overgevoeligheid’ . Deze symptomen van migraine duren vaak niet langer dan een dag, maar kunnen er wel voor zorgen dat de patiënt zich nog dagenlang behoorlijk uitgeput voelt. Migraine aanvallen kunnen af en toe of met grote regelmaat optreden. Een migraine aanval kan ook gepaard gaan met spraakstoornissen of gevoelsuitval aan een zijde van het lichaam, dit wordt ‘migraine accompagnee’ genoemd.

Oorzaken migraine aanval

Recent onderzoek heeft uit gewezen dat het aantal mensen met migraine aanvallen sterk stijgt. Zo sterk zelfs dat migraine nu in de WHO top-20 staat van aandoeningen. Deze toename doet dat migraine in verband staat met het feit dat ons leven in de moderne wereld steeds drukke en gestresster wordt. Dit kan leiden tot stress en spanning en vervolgens symptomen als migraine en hoofdpijn uitlokken.

Mensen met migraine aanval zijn zich er vaak vast bewust dat bepaalde dingen een migraine aanval kunnen uitlokken.

De bekendste oorzaken voor migraine aanvallen zijn:

 • Bepaald eten en drinken, meestal chocolade, kaas, koffie, alcohol, voedsel dat ve-tsin ofwel E621 (een smaakversterkende chemische stof; natriumglutamaat) bevat en sinaasappels;
 • Lage bloedsuikerspiegel (magnesium) veroorzaakt door te weinig eten;
 • Overmatig consumptie van vet eten;
 • Extreme dorst;
 • Stress;
 • Depressie;
 • Te veel slaap of te weinig slaap;
 • Te veel of te weinig beweging;
 • Spanning in de nek, rug of schouders;
 • Te weinig frisse lucht;
 • Hormoonschommelingen;
 • Fel, flikkerend licht of extreem lawaai;
 • Slechte houding.

Migraine behandeling

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft meer dan tien procent van de westerse bevolking last van migraine. En daarvan heeft een aanzienlijk deel te maken met chronische migraine. Migraine kan op elke leeftijd beginnen, maar migraine komt vaak voor bij jonge kinderen. Behandeling migraine bij jonge kinderen is erg lastig.

Statistisch gezien hebben driemaal zoveel vrouwen als mannen last van migraine, waardoor migraine in sommige gevallen in verband kan worden gebracht met menstruatie, zwangerschap en de overgang. Ook wel hormonale of menstruele migraine genoemd. Er is hij hormonale migraine meestal sprake van één aaval per maand die op de eerste dag van de menstruatie begint. Bovendien zijn er gevallen bekend waar migraine werd veroorzaakt door het slikken van de pil. Aanvallen tijdens de menopauze komt vaker voor.

Migraine kan echter allerlei oorzaken en verschijnselen hebben, zoals overbelasting van de ogen (oog migraine), een verstopte neus, gespannen spieren, vermoeidheid, gebrek aan frisse lucht, te weinig of juist te veel beweging, honger, uitdroging, stress of weggestopte gevoelens.

Hoofdpijn en migraine kunnen ook gepaard gaan met andere klachten zoals, nek- en rugklachten. Mensen die geregeld last hebben van migraine of hevige hoofdpijn zijn zich er van bewust dat iets in het bijzonder de aanval ‘uitlokt’ of dat de migraine een aantal oorzaken kan hebben. Deze mensen zijn vaak naarstig op zoek naar middelen voor de behandeling van migraine. Migraine die gerelateerd is aan de lever bijvoorbeeld, gaat vaak gepaard met misselijkheid of overgeven en kan worden veroorzaakt door te veel vet voedsel, dat de lever en gal aantast en leidt tot galachtige clusterhoofdpijn. Het volgen van een dieet en de juiste voeding, kan de migraine verhelpen.

Een veel toegepaste therapie bij migraine aanval is homeopathie. Ook door middel van allerlei simpele, maar bijzonder effectieve zelfhulptechnieken zou u pijnlijke kwalen als migraine kunnen verlichten tijdens de overgang. Deze technieken zijn bijvoorbeeld het veranderen van uw voeding, regelmatig bewegen, u laten masseren of uzelf masseren. Ook sommige edelstenen, vooral rookkwarts, zijn populair bij het bestrijden van migraine-aanvallen. U kunt proberen onverwerkte gevoelens te verwerken of u te verdiepen in de geneeskrachtige werking van kleur, opdat u zich beter kunt ontspannen.