Afvallen tijdens de overgang, geen slecht plan!

Posted by: @overgangtest.com - Posted on:

afvallen overgang

Tijdens de overgang hebben een groot aantal vrouwen moeite met aankomen en afvallen. De vraag is natuurlijk hoe dit nou eigenlijk komt. Het moet toch mogelijk zijn om ook tijdens deze periode waarin er zoveel in je lichaam verandert om af te vallen?

Er is meer dan een reden waarom je gewicht tijdens de overgang toeneemt. Dit zijn hiervan de 3 meest belangrijke redenen:

Je spiermassa neemt af

Zodra we ouder worden neemt onze spiermassa af. Het is gewoon zo, spieren gebruiken nou eenmaal veel meer energie dan vetweefsel. Zodra je spiermassa af gaat nemen is het verstandig om minder calorieën binnen te krijgen dan anders. Eet je hetzelfde als voor de overgang, dan zal je gewicht dus toe gaan nemen.

Je hormoonhuishouding verandert

De tweede reden waarom je lichaam veel minder energie zal gaan gebruiken als je in de overgang bent is te wijten aan je veranderende hormoonhuishouding. Onder andere de productie van oestrogeen zal verminderen. Hierdoor zal je stofwisseling vertragen.

Omdat dit de vetopslag in je lichaam gaat veranderen zie je bijvoorbeeld vaak dat je ineens last hebt van vettoename op je buik. Terwijl dit eerst juist op je billen en benen was.

Je slaapt slecht

Er is nog een vervelende oorzaak van gewichtstoename tijdens de overgang. Over het algemeen hebben vrouwen die in de overgang zijn meer moeite met slapen. Hierdoor wordt er te weinig groeihormoon aangemaakt. Dit kan dan weer leiden tot gewichtstoename.

Hoe kan je dan toch afvallen als je in de overgang bent?

Afvallen is in de meeste gevallen al niet zo makkelijk. Dit is zeker het geval wanneer je eenmaal in de overgang bent gekomen. En die overgang is toch al beslist niet aangenaam! Daarom hebben we in dit artikel drie tips voor je. Ze kunnen je helpen om wat af te vallen of in elk geval op je oude gewicht te blijven.

afvallen tijdens de overgangLet op je calorieën

Tijdens de overgang is het dus heel belangrijk om op je calorieën te letten. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om tijdens het ontbijt of de lunch een boterham minder te eten. Je kan ook een boterham vervangen door een knäckebröd of door een volkoren beschuit. Of je neemt tijdens het avondeten een aardappel of een schep pasta of rijst minder.

Wil je een tussendoortje dan kan je het beste kiezen voor snackgroente of een stuk fruit. Probeer zoveel mogelijk frisdrank en vruchtensappen te vermijden. Deze bevatten namelijk veel calorieën. Ga daarom voor zoveel mogelijk water, dit mag ook water met een smaakje zijn. Je kan natuurlijk ook thee drinken of koffie zonder suiker.

Hou je zuivelinname stabiel

Wat je beter niet kan doen als je in de overgang bent is minderen met je zuivelopname. Als je in de overgang bent is de kans op botontkalking en osteoporose namelijk een stuk groter. Daarom is het heel belangrijk om zoveel mogelijk eiwitten binnen te krijgen. Hierdoor wordt spierafbraak voor een groot deel tegengegaan.

Daarom is het advies om tijdens de overgang zo’n 3-4 porties zuivel per dag te eten of te drinken. Hieronder vallen een glas melk of karnemelk en een schaaltje vla en yoghurt. Verder is het heel bbelangrijk dat je ook voldoende vitamine D binnenkrijgt. Hiervoor kan je een supplement gebruiken.

Vitamine D bevordert de opname van Calcium wat goed is voor je botten. Het advies in om vanaf je 50e levensjaar 10 microgram per dag te nemen.

Beweging

Zorg ervoor dat je tijdens de overgang minimaal 2,5 uur per week beweegt. Ga fietsen of wandelen, doe workouts van Fitchannel, het telt allemaal mee. Zodra je meer gaat bewegen beperk je de afname van spieren. Je zit ook nog eens lekkerder in je vel en het grootste voordeel: Je verbrandt meer calorieën, dé sleutel volgens dieetsite Puras.be.

gezonde voeding overgang

De combinatie van opvliegers en je voeding

Opvliegers zijn vervelend en daarom willen we je in dit artikel helpen om hier zo min mogelijk last van te hebben. Er zijn een groot aantal vrouwen die er baat bij hebben om veel minder thee, koffie en alcohol te drinken.

Het kan ook helpen om minder gekruid te eten. Ook al is dit nog niet voor de volle 100 % bewezen, als het jou kan helpen om je overgangsklachten te verminderen dan is het toch in ieder geval mooi meegenomen!

De overgang hoort er nou eenmaal bij en er zijn ergere dingen. Toch is het prettig als je ook deze periode in je leven op een redelijke manier door kan kopen. Hopelijk kan dit artikel je daar een beetje bij helpen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *