Ongeveer 20 procent van de mannen heeft net als vrouwen last van overgangsklachten. Slaapproblemen, erectieproblemen, een verminderd libido, opvliegers en depressie kunnen klachten zijn die horen bij de menopauze.
De overgang bij mannen wordt andropauze genoemd, een meer populaire benaming voor de mannelijke overgang is penopauze.
Mannen in de leeftijd tussen 40 en 50 jaar kunnen ook last krijgen door veranderingen in hun hormoonspiegel. Voor elke man zijn de klachten verschillend en de een zal er meer last van hebben dan de ander. Bepaalde klachten, zowel lichamelijk als geestelijk, komen wel vaker voor in deze leeftijdsgroep.
Botontkalking en vermindering van de spierkracht zijn de lichamelijke gevolgen van een dalend testosterongehalte waar mannen in deze leeftijdsgroep mee te maken kunnen krijgen. Andere bekende penopauze klachten waarmee mannen in de overgang te maken kunnen krijgen zijn overgewicht, slaapproblemen, zweten, vermoeidheid en haaruitval.
Geestelijke gevolgen van de overgang bij mannen kunnen emotionele onstabiliteit en een achteruitgang van het geheugen zijn. Ook wordt het voor mannen in de penopauze moeilijker om nieuwe dingen te leren, omdat de leercapaciteit achteruit gaat. Depressiviteit, stemmingswisselingen en een negatief zelfbeeld zijn andere klachten die ook regelmatig bij mannen in de overgang voorkomen.
Bij mannen kan de overgang ook een grote impact hebben op hun seksualiteit. Een verminderd libido en erectieproblemen kunnen klachten zijn waar deze mannen tussen hun 40e en 50e mee geconfronteerd worden. De erectie wordt minder hard en stevig en het kan langer duren voordat deze tot stand komt. Ook de hoeveelheid sperma die bij de zaadlozing vrijkomt wordt kleiner en de kracht van de zaadlozing vermindert.
Behandeling voor deze overgangsklachten is mogelijk. Bij serieuze klachten kan een hormoontherapie een oplossing zijn, bij ernstige geestelijke klachten kan een arts overwegen om antidepressiva voor te schrijven. Mannen in de overgang kunnen ook de klachten te lijf gaan door hun leefpatroon te wijzigen. Meer bewegen, minder alcohol, een gezond gewicht en het vermijden van stress kunnen ervoor zorgen dat de klachten verminderen of uiteindelijk verdwijnen.
Ben ik in de overgang?
Wil je weten of je in de overgang zit of dat je bijna in de overgangsfase bent belandt, doe dan onze overgang test zodat je kunt zien in hoeverre je al in de overgang zit.