Opvliegers, nachtelijke zweet aanvallen en slecht slapen. Het behoort allemaal tot de vele klachten van de overgang. Soms bied hormoontherapie de oplossing. Maar hoe werkt hormoontherapie bij de overgang?
Hormoontherapie hoe en wat?
Hormoontherapie heeft veel overeenkomsten met de anticonceptiepil. De pil bevat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Het oestrogeen vermindert de klachten, het progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet aangroeit. De hormoonpillen die hiervoor beschikbaar zijn worden verpakt in strips voor 28 dagen, als u geen stopweek gebruikt gaat u door met de volgende strip. Deze therapie is er ook in pleister vorm beschikbaar in plaats van pillen.
De kuur werkt het beste als deze tot het einde van de overgang gebruikt wordt. De hormoonhuishouding is dan enigszins stabiel en kan dan voor constante positieve resultaten zorgen. De opvliegers zouden moeten verminderen en het humeur zal moeten verbeteren.
De risico’s
Helaas zijn er flink wat risico’s aan deze therapie verbonden. Deze pil komt met bijwerkingen en andere ongewenste klachten.
- Last krijgen van doorbraakbloedingen, vochtophopingen, gevoelige borsten, hoofdpijn
en misselijkheid. - Er is een grotere kans op borstkanker, hoe langer u het product gebruikt hoe groter de kans.
- Er is meer kans op een hartinfarct of een beroerte.
- Kans op een verhoogde bloeddruk.
- Het risico op trombose neemt toe.
Aan deze hormoontherapie lijken ook voordelen gebonden. Namelijk dat u na minstens 5 jaar hormoontherapie minder kans heeft op darmkanker, botbreuken en osteoporose. Maar dit alles is een schamele troost als u kijkt naar de verhoogde kans op borstkanker.
Hormoontherapie, ja of nee?
De therapie heeft dus daadwerkelijk resultaat. Enkel is het aan u of u de risico’s die aan dit product verbonden zijn wilt accepteren. Het zal geen makkelijke keuze zijn, en u zult moeten afwegen of het voor u geschikt zal zijn. Het is verstandig voordat u start met deze therapie eerst met de apotheek of huisarts te overleggen. Zo weet u beter waar u aan toe bent.
Ben ik in de overgang?
Wil je weten of je in de overgang zit of dat je bijna in de overgangsfase bent belandt, doe dan onze overgang test zodat je kunt zien in hoeverre je al in de overgang zit.