Mensen denken dat de overgang leeftijdsgebonden is. Echter is dit niet het geval. Het is verschillend wanneer een vrouw in de overgang terecht komt.
De ene komt vroegtijdig in de overgang, terwijl de ander dit pas later in het leven overkomt. De gemiddelde leeftijd voor de overgang is rond de 50 jaar.
Als de vrouw in de overgang komt betekent dit dat ze haar vruchtbare leven afsluit. Dit houd in dat de hormoon huishouding verandert en de eitjes die de vruchtbaarheid veroorzaakt vrijwel op zijn. De verandering van de hormoonhuishouding zorgt ervoor dat er verschillende klachten optreden. Deze zullen na de overgang vanzelf ook weer verdwijnen. Belangrijk is om uw eigen weg te vinden tijdens de overgang. Het is namelijk niet niets om in de overgang te raken en hier goed doorheen te komen.
Hoe herkent u de overgang?
De meeste vrouwen komen rond de leeftijd van 50 jaar in de overgang.
Klachten tijdens de overgang
Typische en veel voorkomende klachten tijdens de overgang zijn:
- Onregelmatige menstruatie, met korte of lange pauzes.
- De menstruatie kan langer of korter duren dan normaal.
- Het bloedverlies kan heel of juist veel minder zijn.
- Verschijnselen die samen gaan met de menstruatie kunnen plots voorkomen of erger worden.
Denk aan rug/buikpijn etc.
Naast de typische klachten zijn er ook de wel bekende opvliegers, opvliegers zijn plotselinge, korte hevige warmte-aanvallen. Uw gezicht, hals en of borst word rood en u kunt hevig gaan transpireren. Voornamelijk in de nacht kunt u hier flink last van hebben. De oorzaak van opvliegers is niet precies bekent, ze zijn er helaas.
Hyperventilatie en de overgang.
Soms gaat de overgang gepaard met hevige hyperventilatie aanvallen. Het is niet erg voor de overgang, maar wel vervelend. Een hyperventilatie aanval zorgt ervoor dat uw lichaam heel snel en diep ademhaalt. Daardoor word er teveel CO2 verwijdert uit uw lichaam en neemt deze teveel zuurstof op. Hierdoor kunt u duizelig worden, misselijk en tintelingen rond uw lippen. Ook kunnen hartkloppingen en druk op de borst voorkomen. Het grootste probleem bij hyperventilatie aanvallen is dat mensen in paniek raken waardoor deze aanval alleen maar erger word. Mocht u tijdens de overgang veel last hebben van hyperventilatie aanvallen is het belangrijk om te weten hoe u hiermee moet omgaan. Zodat u de aanvallen niet erger maakt en weet wat u er zelf aan moet doen.
In sommige gevallen kunnen vrouwen in de menopauze ook hartaandoeningen krijgen. Om deze reden krijgen sommige vrouwen een behandeling met hormonen, waardoor zij weer hormonen in hun lichaam krijgen. Veel vrouwen kiezen echter niet voor deze behandeling, omdat deze weer andere gevolgen kan hebben, zoals hartziekten en borstkanker. Daarnaast vinden veel vrouwen ook dat de overgang een natuurlijk proces is, waardoor ze hem accepteren.
Opvliegers tijdens de overgang
Als je begint met de overgang kunnen alle klachten in een keer komen of het gaat achter elkaar aan. De opvliegers zijn temperatuur verschillen in je lichaam, gestuurd door je hormonen. Het kan voorkomen dat je helemaal geen last van warmte hebt en ineens ontzettend warm wordt, wat over het algemeen geen pretje is.
Je hebt dan het idee van een koorts aanval, het zakt na een minuut of 5 a 10 ook weer af en begint ook zo maar weer opnieuw. Het kan overdag gebeuren en heel vaak gebeurt het s’nachts. Dan lig je net lekker te slapen en je wordt dan ontzettend warm, zodat je het dekbed afgooit. Je ligt vaak wakker en slaapt onrustig.
Hier is wat voor te krijgen bij de drogist bijvoorbeeld Imea, Valdispert overgang, Zilverkaars (bevat chimicifuga). Je kunt ook via de huisarts iets krijgen wat gebaseerd is op hormonen. Het wordt aangeraden om eerst de huisarts te raadplegen voordat je medicatie gaat gebruiken.
Naast de vervelende lichamelijke klachten, zoals opvliegers, zullen mensen in de overgang dus ook psychische problemen krijgen doordat ze hun vruchtbaarheid verliezen. De meeste mensen zien deze periode daarom ook graag zo snel mogelijk weer verdwijnen.
Ben ik in de overgang?
Wil je weten of je in de overgang zit of dat je bijna in de overgangsfase bent belandt, doe dan onze overgang test zodat je kunt zien in hoeverre je al in de overgang zit.